Громадсько-політичне видання "Прес-Центр"

Інтерактивна карта Черкаського р-ну. Потрібен Flash.
З
06.01.2019 08:30

Різдвяне послання митрополита Черкаського і Канівського Іоана


Іллюстрація до новини ""
Митрополит Черкаський і Канівський Іоан, звертаючись до православних з Різдвяним привітанням, підкреслив, що ми є свідками народження Церкви, про яку протягом тисячоліття мріяли наші предки...

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

МИТРОПОЛИТА ЧЕРКАСЬКОГО

І ЧИГИРИНСЬКОГО

ІОАНА

боголюбивим пастирям та всім вірним

Православної Церкви України

на Черкащині

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ, СЛАВІМО ЙОГО!

Дорогі браття і сестри! Цього року ми відзначаємо Різдво Христове після святкування надзвичайної події – утворення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви. Це різдвяне послання ви почуєте коли вже буде вручено Вселенським Патріархом Варфоломеєм нашому предстоятелю, блаженнійшому митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, Томос про визнання нашої Церкви автокефальною, рівною з усіма іншими помісними православними Церквами. Отже радість нашого святкування Різдва Христового неможливо применшити, адже ці події сталися не лише не без допомоги Божої, але стали можливими виключно завдяки допомозі Господа нашого Ісуса Христа.

Ми святкуємо Його народження, і водночас радіємо народженню церкви, про котру мріяли протягом тисячоліття наші предки. Господь приніс людям свободу від рабства дияволу і гріху, прокляттю і смерті, і ще більше радіємо, бо з постанням Єдиної Церкви ми перемагаємо трьохвікове духовне рабство і остаточно відриваємося від московського духовного ярма. Радість наша збільшена від усвідомлення того, що вслід за духовною свободою ми здобудемо остаточно і державну, економічну, політичну свободу, повернемо свої землі, окуповані ненажерливим сусідом і будемо всі ми – одне тіло Українського народу, хоч і різні по вірі, національності, але єдиним українським народом зі своєю славною і трагічною історією, зі своїми традиціями, культурою, гостинністю і непримиренністю до всякого зла, яку ми будемо далі плекати, продовживши боротьбу за нашу гідність і подобу Божу.

Найважливішою істиною нашої віри є сповідання жертовної любові Бога до Свого творіння, любові, що пройшла через прийняття людської плоті і хресну смерть, а також вчення про Ісуса Христа, через Якого Бог навічно з’єднався зі створеною Ним людиною і підніс її через Боговтілення до стану обоження. Ця істина є основою вирощування в собі також цієї богоподібної якості – жертовності. Наші воїни, волонтери показують таку жертовність, яка є запорукою нашої перемоги над зовнішнім ворогом. Таку ж жертовність продемонстрували ієрархи трьох православних церков в Україні, коли прийшли на об’єднавчий Собор, на якому мала утворитися єдина Православна Церква, і пожертвували тим, що було для них дорогоцінним. Зокрема Святійший Патріарх Філарет відмовився висувати себе кандидатом на посаду предстоятеля Церква, щоб не було перешкод для ієрархів інших церков йти на об’єднання. Перед початком собору було зроблено безпрецедентний з точки зору жертовності крок – ліквідовано саму нашу церкву, УПЦ Київського Патріархату. Також ієрархи УАПЦ провели ліквідацію своєї церкви. Ієрархи з Московського патріархату йшли на собор, знаючи, що будуть опльовані та зневажені своїми колишніми співбратами, які відмовилися від духовної свободи, а вибрали московське рабство в структурі Московського Патріархату. Але Дух Святий сильніший за всі ці негаразди і коли Він діє в людині, то її неможливо застрахати і перемогти, бо з нею Бог.

Отже, святкуючи Різдво Христове, ми кажемо: з нами Бог, то хто проти нас!

Ісус Христос народився без плотського зачаття, але від Духа Святого і Марії Діви. На деяких іконах деяких християнських деномінацій ми бачимо викривлене зображення події Різдва Христового – Йосифа молодим чоловіком, що спотворює вище вказану істину і закладає сумнів у духовному зачатті Спасителя. Насправді, Священне Писання і церковне передання визначають більш як семидесятилітній вік праведного Йосифа, обручника Діви Марії. Він був призначений Їй чоловіком лише щоб виконати закон, що велів всім дівам, що досягли зрілого віку, бути заміжніми але метою такого обручення було приставлення до Діви, вихованої у Храмі Єрусалимському, старця, що оберігав би Діву Марію та сприяв Їй у виконанні обітниці, яку Вона оголосила священикам, що відмовляється від заміжжя, але посвячує себе цілковито Богові. Ось тому і обирали такого старця, котрий є праведним по життю, вдівцем і вже має дітей, і не має потреби у продовженні свого роду. Тому і говориться в Святому Писанні про братів Господніх. Вони і є тими дітьми Йосифа від його першого шлюбу, але згідно закону – братами Ісуса, сина обрученої Йосифу Марії.

Тому ми безсумнівно віримо і сповідуємо Господа нашого Ісуса Христа і досконалою людиною, в усьому подібною до нас, людей, окрім гріха, якого Він був позбавлений по причині духовності зачаття. А з іншої сторони сповідуємо що Він є Бог, єдиної сутності з Отцем і Духом Святим. Також істинно віримо що Він, після Свого вознесіння на небеса, залишається зі своєю земною Церквою, втіленою в земному житті у форматі окремих незалежних за керівництвом, але єдиних по духу і рівних між собою помісних Православних Церков.

Ми, українці, тисячу тридцять років мріяли про таку церкву, але не мали її. І ось нарешті звершилось, ми всі об’єднуємося в єдине тіло помісної Церкви і зникне врешті-решт ворожнеча, наклепи, заборони і забобони, які зробили можливою окупацію Криму, сходу України і розсварили православних громадян, послаблюючи нашу державу. Окрему подяку хочеться висловити Президентові України, Петру Порошенку, за його надзвичайно тверду і непохитну дієву допомогу нашим церквам у об’єднанні, постійний зв’язок з Вселенською Патріархією в переконуванні можливості даного об’єднання і спонуканні останньої на рішучі кроки, запевняючи їх вагою себе, як Гаранта забезпечення всіх технічних моментів. Також дякуємо нашому парламенту, всім депутатам доброї волі, що звернулися до Вселенського Патріарха Варфоломея з відповідним зверненням.

Отже, у цей день сердечно вітаю всіх вас, любі у Христі пастирі, дорогі браття і сестри, зі святом Різдва Христового. Також вітаю з цим святом працівників органів обласної та районних адміністрацій, обласної, районних, міських та сільських рад, Українське козацтво, співробітників силових відомств Черкащини та військовослужбовців. Нехай Господь наділить всіх вас мудрістю у керуванні Черкаським Краєм, у вирішенні різноманітних життєвих проблем на Радість Богові та на добробут народові.

Закликаю всіх ієрархів УПЦ Московського Патріархату, духовенство і віруючих даної православної Церкви на Черкащині зробити рішучий крок відриву від Москви, та приєднання до новоутвореної Православної Церкви України. Двері нашої Церкви відкриті, як відкриті і наші серця назустріч Вам. Благодать Господа нашого Ісуса Христа, що від Діви Марії народився задля нашого спасіння, нехай буде з усіма нами. Амінь.

Христос народився, славімо Його!

Різдво Христове

2019 рік, м. Черкаси

Іоан, митрополит

Черкаський і Чигиринський

Коментарі
Коментарі можут залишити лише зареєстровані користувачі.
Cкористайтесь формою авторизації, якщо у вас не відкрито аккаунт зареєструйтесь.
Варто почитати

MARKETGID NEWS


Украинская Баннерная Сеть

 

 

JOIN.UA

Погода, Новости, загрузка...

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

MARKETGID NEWS

Останні новини

Повна стрічка новин

Керівник проекту:Віталій Латишев;

Дизайн та флеш: Дмитро Гончаренко

bigmir)net TOP 100